Hoe is Escape Ede ontstaan?

Terug naar overzicht

Hoe is Escape-Ede ontstaan?


Op 8 december 2018 opende Escape Ede haar deuren. De eerste escaperoom in Ede, Gelderland, was een feit. Maar hoe is Escape Ede nou ontstaan?

Het begint met een idee
We gaan terug naar het einde van 2017. Daniël, Mark en Nico, al lange tijd collega’s bij de brandweer, zitten op een avond te filosoferen over het leven. Drie creatieve mannen bij elkaar, dat staat garant voor toffe ideeën. Zo ontstond dan ook het idee om samen een escaperoom te gaan bouwen.

Op zoek naar de perfecte locatie
Nu het idee geboren was, werd het tijd om op zoek te gaan naar de perfecte locatie. Die locatie moest wel aan een aantal eisen voldoen: de aanwezigheid van voldoende parkeergelegenheid was erg belangrijk net als de mogelijkheid om de ruimte naar eigen wens in te richten en uit te kunnen breiden. Tijdens één van de brandweeroefeningen komen de mannen bij dit pand aan de … terecht. Ze namen contact op met de beheerder van het pand en na het aanvragen en goedkeuren van de vergunningen kon er begin 2018 gestart worden met de bouw van de escaperoom.

Inspiratie
Ken je de film 1408? Gebaseerd op een verhaal van Stephen King? Dat was de inspiratiebron voor Kamer 1803. Een hotelkamer waar het spookt werd het decor van deze escaperoom. In deze hotelkamer zijn een aantal persoonlijke details terug te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat de cijfers 1803 gebaseerd zijn op het Edese netnummer 0318? Dat Nico de man achter Eduard is? En dat het kamermeisje Helena, gespeeld wordt door Lisa? Zij is de vriendin van Mark.

De puzzels
Voordat begonnen werd met de bouw van de kamer werd er al gewerkt aan het maken van de puzzels. Inspiratie werd opgedaan door het vele spelen van andere escaperooms maar kon ook ontstaan tijdens één van de vele brainstormsessies. Maar die puzzels waren niet in beton gegoten, tijdens het bouwen van de kamer is zo’n 70% van alle puzzels alsnog aangepast omdat dat nog beter bleek te passen in de setting en het verhaal. Het maken en uitvoeren van een escape room is dus echt een proces dat continue gewijzigd en bijgeschaaft wordt. En dat maakt het juist zo gaaf!

Kamer 2
Al vrij snel na de opening van Kamer 1803 ontstond het idee voor een tweede kamer. Één met een compleet ander thema en een totaal andere beleving. Inmiddels wordt er hard gewerkt om deze kamer af te krijgen zodat we ons enthousiasme hierover met jullie kunnen delen. Heb nog even geduld, in 2022 kunnen jullie ook deze ervaring komen beleven.